Brodera på filt eller ylle

Yllebroderier är ju finfint, men ett av problemen är ju att det inte bara är att skissa på med blyerts direkt på tyget som jag brukar göra när jag ska brodera på bomull eller linne. Det här är ett av de enklare sätten att göra mönsteröverföring till ylle på. Det finns andra sätt, men vi det kan vi kika på någon annan gång 😉

Annonser

6 tankar om “Brodera på filt eller ylle

 1. Hej!
  Vilken fin och informativ blogg du har!
  Jag har en göd vän som blir doktor i mars. Som present skulle jag vilja ge henne en angora/ylle-hals, du vet en sån lång tub som man har runt halsen. Den är ”tyvärr” mycket elastisk. På tuben vill jag brodera ”Dr. Gröte”. Är detta ett alldeles för stort projekt för någon som aldrig har broderat?? Om inte, vilka bokstäver tycker du ayy jag ska välja, och har du tips på hur jag går till väga? Jag förstår om du anser att frågorna är allt för stora, men alla tankar och ideer du har tas tacksamt emot!.
  Mvh, Cecilia

  • Hej! Elasticiteten är en utmaning men det kommer säkert att bli bra ändå. Jag har broderat på stickat med stjälkstygn och det gick ganska bra. Här är ett exempel https://broderamera.wordpress.com/2014/09/21/broderade-handledsvarmare/ Men man får ta det väldigt lugnt så man inte drar ihop hela det stickade arbetet. Om du tar stjälkstygn, kan du ju välja lite skrivstilsaktiga bokstäver. I så fall gör en eller snarare två stödrader (en uppe och en nere att ”skriva på”) genom att lite löst tråckla en tråd genom din stickning. Den tråden tar du ju bort sen. Gör ganska stora bokstäver (kan de vara 10 cm höga?).
   Och använd en nål med rundad udd. Så att du kan föra den mellan maskorna, med en spetsig kommer du att fastna i det stickade och i garnets lurv och resultatet kommer att bli veckigt.
   Jag skulle använda ett garn som är lite stadigt (inte så lätt att dra av) och gärna lite tjockare än angoran. Och i en avvikande färg så att din text syns.
   Det går också att sy maskstygn på stickat, men det tror jag blir väldigt svårt på löst stickad angora.
   Svårt att förklara så här i text, men jag hoppas att det kan vara till någon hjälp …
   Inte omöjligt, men lite klurigt. Och det blir nog en uppskattad och personlig present!
   Lycka till!

   • Tack för ditt pedagogiska svar! Jag ska våga mig på projektet 🙂
    Jag skulle gärna skriva lite tjockare än tunn skrivstil. Blir det mycket mer komplicerat då? Eftersom jag aldrig har broderat (kanske i slöjden på skolan 30 år sedan) så lyssnar ordagrannt på dina råd.
    Mvh, Cecilia

   • Nu är jag ute på hal is, men om du tar ett lite tjockare garn eller tom dubbla trådar?
    I viss mån kommer det att bli lite som det blir – garnerna kommer att vara chef 😉 Men det kommer att bli en personlig present som du lagt en massa energi på!
    Hör av dig igen om du tror att jag kan bistå med nå’t!
    / Alexandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s